SI AL CAFE

Últimament estem sent bombardejats per múltiples missatges sobre aliments que consumíem habitualment i que ara sembla ser que hauríem d’evitar a tota costa, s’estan “diabolitzant” begudes i aliments i si volem ser puristes, podem trobar evidències científiques tant a favor com en contra del seu consum.

Dit això, com bona consumidora de cafè que sóc, vull llençar una llança a favor d’aquesta beguda.

El cafè es consumeix en molts llocs del món i el seu consum moderat no suposa cap perill per la nostra salut, sinó ans el contrari. Existeixen nombrosos estudis que demostren que el consum de dues o tres tasses al dia pot ser beneficiós. Però no així quant es consumeix en excés o es barreja amb llet i amb sucre.

Sempre que pensem en prendre una tassa da cafè ens ve al cap la cafeïna i tot el que ens han dit sobre ella, però la quantitat de cafeïna que té una tassa de cafè és molt menor de la que podem trobar en altres begudes. La cafeïna estimula el nostre sistema nerviós central, accelera el ritme cardíac, produeix una vasodilatació perifèrica i una vasoconstricció cranial, augmenta la nostra secreció gàstrica i la diüresis. Si prenem entre 2 a 3 tasses de cafè al dia, ens ajuda a perdre pes, alleugera la nostra fatiga, afavoreix la nostra digestió. Però estem parlant d’un consum moderat i en persones sanes.

Qualsevol malaltia que ens alteri el nostre poder cognitiu ens dóna paüra més encara quant actualment no hi ha res que hagi demostrar tenir una eficàcia concloent per protegir-nos d’elles, com en el cas del tan temut Alzheimer.

Existeixen estudis que indiquen que el consum de la cafeïna podria millorar la memòria i la cognició no només a curt termini sinó també a llarg termini. S’han fet experiments en animals a on s’ha pogut comprovar que existeixen mecanismes neuroprotectors i components bioactius del cafè que poden associar-se a una acció protectora. Però s’han de realitzar més estudis per poder donar validesa a aquesta conclusió (1).

Existeix un metanàlisi a on es van incloure nou estudis prospectius de cohorts amb 34.282 participants. Es va arribar a la conclusió que existeix un menor risc de patir una malaltia cognitiva (Alzheimer, demència, dèficit cognitiu….) en aquelles persones que consumeixen entre 1 a 2 tasses de cafè al dia (2).

El consum regular de cafè i cacau negre pot promoure la nostra salut cerebral i reduir el risc de tenir trastorns neurodegeneratius relacionats amb la vellesa. Tant el cafè com el cacau tenen múltiples components i és difícil saber quin d’ells actua en aquests tipus de prevenció, però sí que saben que ambdós contenen metilxantines, i aquestes promouen un rendiment cognitiu en el temps i protegeixen les nostres neurones de patir una disfunció e inclús la mort en cas d’un accident cerebrovascular. També la teofilina, la teobromina poden contribuir a aquests efectes beneficiosos (3).

Bibliografía
1. J Nutr Health Aging. [Internet]. 2014. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24676319.
2. Clin Nutr 2017. [Internet]. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27288328.
3. Neurochem Res. [Internet]. 2018. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29417473.

Susagna Muns
Graduada Naturopatía. Auriculopuntura. Kinesiologia.

 

Leave a Comment

*