MACA

La maca és una planta nativa dels Andes del Perú, creix en climes rigorosos a més de 4.000 peus. El seu nom científic és “Lepidium Meyenii o Lepidium peruvianum”.

Aquesta planta conté alcaloides, flavonoides, compostos fenòlics, esteroides, tanins, saponines i macamides. Si comprem Maca el principi actiu que es fa servir per la seva estandardització, i per tant, determinar la qualitat del producte són les macamides (concentració entre 0,15% – 0,84%).

Es fa servir tradicionalment per millorar la fertilitat i la libido tant en homes com en dones. En el as de les dones també es fa servir per millorar els símptomes de la menopausa.

Existeix, però, diferències entre les varietats de la maca (negra, groga, vermella), sent la maca negra la que dona millors resultats sobre la espermatogènesis, la memòria i els efectes anticansament. La maca vermella és la que dóna millors resultats per la hiperplàsia benigna de pròstata i osteoporosis (1).

Estudis experimentals han determinat que l’administració de farina de maca groga en animals diabètics els hi va reduir un 50% la glicèmia, va incrementar els nivells de insulina en un 22% a més a més de disminuir el dany oxidatiu presentat en la diabetis mitjançant el increment de les defenses antioxidants(2).

Es va fer una investigació científica sobre la maca i la infertilitat associada a problemes de espermatogénesis i qualitat seminal, aquest estudi va demostrar que en aquells homes a on s’havia demostrat la existència d’un dèficit d’espermatozous mòbils, aquesta van augmentar amb la presa de maca podent embarassar a les seves parelles exitosament durant el tractament (3).

A Australia es va fer una investigació amb dones pre i post-menopàusiques a les quals se’ls hi va administrar un preparat concentrat de Maca, es va arribar a la conclusió que estimula la producció d’estrògens , i es regulen les hormones cortisol i adrenocorticotropina (hormones del estrés). És per això que es considera una planta adaptógena (4).

Advertències

Pot interferir en aquelles persones que estiguin sota tractament amb inumoassajos de testosterona.

Susagna Muns
Graduada en Naturopatía.

Bibliografía
1. Scielo. [Internet]. [Actualizado 2014]. Disponible en: https://www.scielosp.org/article/rpmesp/2014.v31n1/100-110/.
2. Revistas de investigación. [Internet]. [Actualizado 2011]. Disponible en: http://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1095.
3. Biofarbo. [Internet]. [Actualizado 2010]. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?pid=S1813-53632010000200007&script=sci_arttext.
4. Naturafoundation. [Internet]. Disponible en: http://www.naturafoundation.es/monografie/maca.html.

 

Leave a Comment

*