DEJUNI O DETOX?

Últimament hi ha moltes persones que em demanen consells per fer dejuni i, crec que a vegades es por confondre el terme dejuni terapèutic amb fer un tipus d’alimentació durant uns dies concrets amb la finalitat de detoxificar el cos i els nostres òrgans com el fetge i els ronyons.

Així que abans de decidir que fer, seria convenient entendre que és una cosa o un altre.

Existeix el dejuni terapèutic, aquest tipus de dejuni s’hauria de fer sota supervisió mèdica, ja que la quantitat de calories que es consumeixen diàriament pot ser entre 220 kcal i 400 kcal. Aquests tipus de dejuni hauria d’estar destinat a persones amb obesitat que necessiten perdre pes d’una manera ràpida. En aquest tipus de persones quant es comença a fer el dejuni perden les seves reserves de glucosa, posteriorment el del glucogen hepàtic i al tractar-se d’una persona amb un elevat percentatge de greix, posteriorment a aquest consum pur dels sucres de reserva comença el seu cos a obtenir energia d’altres teixits amb la conseqüent degradació del seu propi greix. Això pot passar aproximadament als 3 dies d’haver començat el dejuni.

Què passa si sóc una persona prima? Llavors aquesta situació canvia, en aquests casos existeix una important pèrdua de massa proteica, aquestes persones al tenir poc teixit gras, el seu cos per obtenir la energia necessària pel seu funcionament la obtindrà degradant la seva massa muscular.

Existeixen dejunis a on es permeten sucs de vegetals i fruita, però també amb una baixa aportació calòrica, aquests també haurien de ser supervisats per professionals de la salut, amb aquesta ingesta calòrica no es pot realitzar una vida normal, és per això, que molts el recomanen conjuntament amb un “retir” a on es realitzen activitats com la meditació i el ioga.

Per altre banda existeixen els plans Detox. Aquests plans consisteixen en netejar el organiems a través de la alimentació, de les toxines acumulades que entren a través del aire que respirem, del aigua (encara que sigui mineral i embotellada no hi ha garanties que no hi hagi alguna substancia nociva), dels aliments i també de les toxines que el nostre cos genera com els radicals lliures per l’estrés.

Quant el nostre cos acumula toxines, això afecta a la nostra salut, podem sentir cansament, tot ens costa molt més, el nostres sistema immunològic es debilita i si tenim alguna patologia dolorosa el dolor incrementarà.

Una manera de realitzar un plà Detox  és prendre sucs (entre 5 i 6 al dia). Serveixen tots els sucs? Doncs no, aquests haurien de realitzar-se de manera individualitzada en funció de les necessitats de la persona, no és el mateix una persona propensa a tenir algun tipus de hipoglucèmia que els que tenen la glucosa elevada en sang, les que fan esport, les persones sedentàries, etc.. però sempre estic parlant de persones que no tinguin cap tipus de patologia greu, en aquest cas ho haurien de fer sota supervisió metge.

També hem de ser conscients que estem parlant d’eliminar toxines corporals, no de pèrdua de pes. Moltes persones volen fer dejuni o plans Detox per aprimar i aquets, és un concepte erroni, si es vol tenir un pes saludable s’ha de tenir un estil de vida a on els vegetals i les fruites siguin prioritàries i fer exercici, no hi ha productes màgics ni consells miraculosos.

Sempre es pot realitzar aquest plà durant 3 dies seguits o, es pot realitzar 1 dia o 2 a la setmana puntualment. Si es realitza 1 dia a la setmana, això permet seguir amb la rutina diària, hi ha persones que poden fer-lo 2 dies seguits perquè es senten genial i amb més energia i, hi ha qui prefereix fer-los alternant-los.

Però vull remarcar que no tots els sucs o batuts són adequats, la remolatxa per exemple és molt bona però mot rica en carbohidrats, el api és un potent diürètic e hipotensor i dilatador dels vasos sanguinis (per tant baixa la tensió), el pomelo actua directament en la detoxificació hepàtica (interactua amb alguns fàrmacs), els fruits vermells són potents antioxidants, les pastanagues ens aporten vitamines i betacarotens que ens protegeixen i reparen les nostres mucoses, les algues ens remineralitzen i algunes tenen un gran poder detoxificador de metalls pesats…

Els plans Detox s’haurien de realitzar personalitzats als objectius i metabolisme de la persona.

Espero que hagi quedat clar que tant un dejuni como un plan Detox, no s’hauria d’enfocar com un mètode d’aprimament sinó com quelcom més important pel nostre organismes com, netejar-lo de totes les toxines generals, tant endògenes com exògenes. En funció del que un vulgui pot optar per un dejuni controlat en un “retir” amb l’experiència associada al ioga, meditació, passejades o bé, per un plà Detox que pot ser inclús d’un sol dia a la setmana, durant el qual tots els òrgans descansen i s’eliminen toxines.

Susagna Muns
Graduada en Naturopatia – Kinesiòloga

Leave a Comment

*