NONI (Morinda Citrifolia)

El noni (Morinda Citrifolia) també coneguda com guanàbana, cimarrona, fruita del diable o mora de la India, es una planta arbustiva de la família de les rubiàcies, originaria del sud-est asiàtic.

Els seus compostos químics són: iridoides, terpens, triterpens, esterols, flavonoides, lignans, esteroides, ésteres d’àcids grassos, sucre, vitamines i minerals. Entre ells trobem escopoletina, damnacantal, xeronina, àcid ascòrbic, linoleic, caprílic, àcids caproix, glucopiranoses, acubina, asperulósid, quercetina, ferro, zinc i seleni entre altres.

És una planta que es reprodueix també en diferents Estats de Mèxic com Jalisco, Colima, Nayarit i Veracruz entre altres. Creix en condicions de temperatures inclús superiors de 38ºC i sense necessitat de molta cura. Té un ús general i s’aprofita per la seva venda a baixa escala per preus molts baixes en mercats locals, alguns productors ho comercialitzen de diferents maneres, inclús transformen el seu suc en pols per poder vendre’l millor.

Els sanadors tradicionals polinesis feien servir totes les parts del noni, per tractar problemes de salut, des de aftes fins reumatisme. Algunes malalties més comuns que tractaven eren els cucs intestinals, febres e infeccions de la pell. També es feia servir com tònic antipirètic, descongestiu del tracte respiratori, per la tos i a nivell tòpic per la artritis.

A Europa té especial interès pel seu us en el càncer, encara s’han de fer molts estudis però tot indica que té un potencial terapèutic que inclou la inhibició de la angiogénesis, efectes antiinflamatoris i activitats anti-cancerígenes.

Es van aïllar, en un estudi, tres noves antraquinones juntament a 15 components de la rel de la Morinda Citrifolia. Aquestes estructures es van sotmetre a mètodes espectròpics. Sis dels compostos més dos nous van mostrar efectes inhibitoris significatius sobre la proliferació de les cèl·lules cancerígenes humanes de pulmó i de colon. (Lv L, Chen H, Ho CT, Sang S. “Chemical components of the roots of Noni (Morinda citrifolia) and their cytotoxic effects”. Fitoterapia. 2011 Jun;82(4):704-8. doi. 10.1016/j.fitote. 2011.02.008. Epub 2011 Feb 25).

En un altre estudi es van fer servir injeccions intraperitoneals d’exsudats fermentats de noni (fNE), per induir el rebuig del tumor en un model de tumor de sarcoma S180 en ratolins, es va veure que les cèl·lules naturals assassines, estaven marcadament relacionades amb l’activitat antitumoral induïda per fNE. El exsudat fermentat de Noni es va repartir en tres fraccions i es van examinar els seus efectes antitumorals fent servir la injecció intraperitoneal o com suplement amb aigual. Els resultats en animals en viu, van demostrar que quant s’administrava la injecció intraperitoneal de la fracció n-butanol del exsudat fermentat de Noni el rebuig era efectiu en el 100%, i en un 75% es desenvolupaven canvis tumorals i eradicació de tumors existents. Quant s’administrava com complement amb aigua, 62,5% dels ratolins que van rebre les fraccions de n-butanol o etil-acetat, les cèl·lules tumorals van resistir, és a dir, hi ha un rebuig tumoral inferior. Les troballes d’aquest estudi confirmen tal i com han demostrat estudis anteriors que els fNE tenen una activitat antitumoral i que la fracció de n-butanol de fNE conté components antitumorals actius. Es necessiten estudis posteriors per determinar perquè l’administració oral no és tan efectiva com la injectada. Però el més important és que quant s’administra noni per via oral també s’activa el sistema immunològic, el que representa una nova visió per la prevenció del càncer.(Li JChang LCWall MWong DKYu XWei Y. “Antitumor activity of fermented noni exudates and its fractions”. Mol Clin Oncol. 2013 Jan;1(1):161-164. Epub 2012 Sep 19).

CONTRAINDICACIONS

  • Té un alt contingut en potassi, pel que no ho haurien de prendre persones amb insuficiència renal.
  • Encara que hi ha terapeutes que afirmen que el noni ha millorat en molts casos la diabetis, hem de tenir en compte que té un elevat contingut en sucres.
  • Interacciona amb diürètics estalviadors de potassi, i amb els IECA o qualsevol fàrmac inhibidor dels receptors de la angiotensina.
  • Al contenir antioxidants, no s’ha de prendre juntament amb quimioteràpia o radioteràpia.
  • Pot reduir els efectes de la fenitoína.

Susagna Muns
Naturòpata – Auriculopuntura – Terapeuta Floral

Leave a Comment

*